Behandeling Marie-Catrien van Deijck - deel 2 - FYEO Medical
Behandeling Marie-Catrien van Deijck – deel 2

Eyeline-redacteur Marie-Catrien van Deijck krijgt multifocale implantlenzen.

Lees hier de komende weken over haar traject richting een brilloos leven.

Deel 2

Of ik wel of niet in aanmerking kom voor een zogeheten ReplaceLens, een trifocale implantlens, zal blijken uit een uitgebreid vooronderzoek. Oogkliniek FYEO Medical beschikt over een omvangrijk team opticiens en optometristen die allen een eigen deelonderzoek doen. In zo’n anderhalf uur tijd worden onder meer mijn gezichtsscherpte, oogdruk, mogelijke oogafwijkingen en de dikte van het hoornvlies in kaart gebracht. Ook vindt na het onderzoek een gesprek plaats met een medewerkster die al mijn vragen beantwoordt. Ja, de ReplaceLens gaat een leven lang mee en ja, wanneer ik kies voor deze lens heb ik echt nooit meer een bril nodig. En nee, de ingreep is niet riskanter of belastender dan een staaroperatie en binnen een paar dagen kan ik mijn werkzaamheden hervatten. Wel wordt in alle eerlijkheid verteld dat het tot een paar maanden kan duren voordat mijn zicht geheel stabiel is. Ook is er langere tijd kans op het zien van halo’s. “Accepteren en negeren”, adviseert oogarts Frank Kerkhoff mij daarover wanneer ik enkele weken later bij hem in de stoel zit. “Hoe eerder je je erbij neerlegt dat het zicht in het begin niet continu optimaal is, hoe sneller de hersenen zich aanpassen. Niet focussen op schitteringen en op randjes waar je in het begin tegen aankijkt -net als bij een brilmontuur, wanneer je erop let-, dan heb je er het snelst geen last meer van”.

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar ik hoor van steeds meer mensen dat het écht zo is. Optimaal zicht zonder externe hulpmiddelen. Iedereen die ik erover spreek, is razend enthousiast. Het enige waar mensen spijt van hebben, is dat ze er niet eerder voor gekozen hebben.

Ik heb de ballotage doorstaan, ben een prima kandidaat voor de ingreep, dus wat let me? Dat zou de prijs kunnen zijn -tegen de 7000 euro- maar het is me zowaar gelukt om een tijdje te sparen, dus ik kan het betalen. Bovendien heb ik berekend dat wanneer ik 85 mag worden, ik nog zeker 15 multifocale brillen ga verslijten. En aangezien ik deze altijd bij kwaliteitsopticiens aanschaf en dan ook niet beknibbel op de glazen, zal een leven met bril twee keer zo duur uitvallen als een leven met ReplaceLenzen. De kosten vormen dus ook geen argument meer.

Nu ik de beslissing heb genomen, wil ik dat het zo snel mogelijk gaat gebeuren.

Pas na mijn ‘go’ wordt pas een afspraak gemaakt met de oogarts en gaat de meter lopen. Tot en met het vooronderzoek is alles kosteloos. Tijdens het bezoek aan hem vindt een netvliesonderzoek plaats. Gelukkig is bij mij -in tegenstelling tot bij veel van mijn familieleden- geen spoortje te bekennen van glaucoom. Ook de oogarts ziet niets wat een lensimplantatie in de weg kan staan. Hij kijkt alle onderzoeksgegevens grondig na en maakt op basis daarvan zijn keuze voor de voor mij meeste geschikte trifocale lens. Ik besluit gebruik te maken van de behandeling met het Catalys Precision Laser System, waarbij een robot-gestuurde laser de incisie in het oog maakt -met een precisie van 0,01 mm- en mijn eigen lens verpulvert. Dit is 10 keer nauwkeurig dan wat haalbaar is wanneer deze handelingen met de hand worden gedaan en resulteert in de meest optimale visus en een sneller herstel. Ook vermindert het de kans op een ontsteking. De inzet van de Catalys, waarvan er wereldwijd slechts 30 in gebruik zijn, is erg kostbaar, maar mijn ogen zijn de garantie van opperste precisie waard.

De datum van de ingreep wordt gepland. Ik krijg een pakket instructies, preoperatieve druppels, paracetamol en kalmerende ‘pammetjes’ mee en het wachten kan beginnen…

Volgende week is het zover! De week daarna leest u hier hoe de ingreep is verlopen.

 

Meer weten over ReplaceLenzen? Klik dan hier. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar 0497 360 860