Karin Janssen - FYEO Medical
Home » Behandelingen » Klantervaringen » Karin Janssen

Karin Janssen

Niet ruiken, niet proeven, maar wél zien!

Karin Janssen (23) uit Reusel werd 3 jaar geleden door een auto geschept toen ze naar haar stageplek fietste. Ze kwam ongelukkig ten val op haar achterhoofd en raakte daarbij haar reuk- en proefvermogen kwijt. Na dit heftige besef besloot ze in ieder geval één zintuig in ere te laten herstellen; haar ogen.

“Gezien de omstandigheden van het ongeluk ben ik er nog goed vanaf gekomen. Het was echt kantje boord. Na het lange herstel heb ik moeten accepteren dat ik nooit meer de oude zou worden. Leven zonder geur of smaak, hoe leg je dat uit? Als je het zelf niet hebt, weet je niet hoe het is.

Wanneer je niet kunt ruiken en proeven, verandert alles om je heen. Textuur van eten is nu veel belangrijker. Vroeger vond ik een boterham met hagelslag en een glas melk heerlijk, maar nu maak je mij er echt niet blij meer mee. Nu is het niet zo dat ik de hele dag sla eet; een frietje op zijn tijd gaat er heus wel in.

Bier en vers gemaaid gras

Voor mij is de ergste bijwerking van het ongeluk dat ik dingen niet meer hetzelfde beleef. Ik mis bijvoorbeeld de geur van vers gemaaid gras in de lente en de geur van bier in de kroeg tijdens de kermis. Het laatste is misschien niet zo lekker om te ruiken, maar voor mij hoort het wel bij de beleving van kermis. Soms levert het ook gevaarlijke situaties op. Afgelopen week heb ik het gasfornuis weer aan laten staan in huis. Slordig van mijzelf, maar ik ruik het gewoon niet.

Niet het één? Dan het ander

Sinds de basisschool ben ik afhankelijk van een bril. Op latere leeftijd ging ik lenzen dragen. Het moeten missen van twee zintuigen vond ik meer dan genoeg, dus op een gegeven moment dacht ik: als ik nou scherp zicht terug krijg, dan heb ik in ieder geval weer één goed zintuig extra. Toen ben ik me gaan oriënteren op ooglaserbehandelingen.

In mijn omgeving hadden ze het over behandelingen in het buitenland, maar ik vond het een prettiger idee om voor een behandeling dichter bij huis te kiezen. Zo kwam ik bij FYEO Medical in Eersel uit. Tijdens het vooronderzoek bleek helaas dat mijn hoornvlies niet dik genoeg was voor de IntraLasik techniek. Wel waren mijn ogen geschikt voor de Lasek behandeling (zie kader).

Hoewel ik me niet druk probeerde te maken, was ik toch erg onrustig op de dag van de behandeling. Toen ik in de wachtruimte zat, zag ik anderen na hun behandeling met een zonnebril op zelfstandig de kliniek uit lopen. Dat vond ik achteraf zo raar want dat kon ik zo kort na mijn ingreep niet. Ik heb ook een aantal dagen flink last gehad van mijn ogen, maar dat kan per persoon verschillen. Het is het uiteindelijk zeker waard geweest.

Oude gewoontes, nieuwe toekomst

Na de behandeling liep ik nog geregeld naar het aanrecht om mijn lenzen uit te doen, terwijl dat natuurlijk niet meer nodig was. Het is zo fijn dat ik meteen tanden kan gaan poetsen en naar bed kan gaan zonder nog allerlei handelingen te moeten doen.

Tegenwoordig ben ik zo gewend dat ik scherp zie dat ik er niet eens bij stilsta. Op dit moment houd ik me voornamelijk bezig met mijn eigen bedrijfje in evenementen; ‘Karin Janssen Producties’. Ik probeer van elke dag een feestje te maken en vind het leuk dat mensen door mijn toedoen een leuke avond kunnen beleven. Ik hoop over 10 jaar een aantal unieke evenementen te hebben georganiseerd, waarover lang zal worden nagepraat. We gaan het vanzelf meemaken.

Beoordeling
Review Date
Behandeling
IntraLasik
Beoordeling
51star1star1star1star1star