FYEO Medical

Beoordeling door klanten: 9.2/10 ­ 55 beoordelingen
Lensimplantatie | FYEO Medical | Best beoordeeld 2019
Home » Behandelingen » Lensimplantatie

Lensimplantatie

Wilt u graag van uw bril of lenzen af? Lensimplantatie is, evenals ooglaseren, een methode om brilonafhankelijk te worden. Ooglaseren is niet altijd mogelijk (door bijvoorbeeld: een te hoge sterkteafwijking of te dun hoornvlies). Daarnaast geven lensimplantaten betere resultaten als u ouder bent dan 45 jaar.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diverse lensimplantaten:

 • ExtraLens; vooral geschikt voor mensen jonger dan 45 jaar ter correctie van het vertezicht
 • ReplaceLens; vooral geschikt voor mensen ouder dan 45 jaar om op meerdere afstanden weer scherp te zien
 • Low Vision Lens; geschikt voor mensen met een laag gezichtsvermogen door schade aan de gele vlek (macula)
 • ReadonLens; geschikt voor mensen jonger dan 50 jaar met beginnende leesklachten

Ieder oog en ieder persoon is uniek. Welk type lensimplantaat bij u past hangt af van diverse factoren. Tijdens een gratis uitgebreid vooronderzoek krijgt u direct te horen welke behandeling het beste bij u past. Dit is geheel vrijblijvend.

 

Wat is lensimplantatie?

Lensimplantatie is het plaatsen van een hoogwaardige kunststof lens (lensimplantaat) in het oog waarmee het zicht gecorrigeerd wordt en u weer brilonafhankelijk door het leven kunt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten lensimplantaties. Implantaties waarbij een lensimplantaat vóór uw eigen ooglens wordt geplaatst (ExtraLens, Low Vision Lens en ReadonLens) en implantaties waarbij een implantlens wordt geplaatst ter vervanging van uw eigen ooglens (ReplaceLens en ReadonLens). Deze laatste optie is te vergelijken met een staarbehandeling in het ziekenhuis.

Beide lensimplantaties worden aan de voorzijde van het oog uitgevoerd en verlopen nagenoeg hetzelfde:

 1. Uw oog wordt plaatselijk verdoofd met oogdruppels waardoor de knipperreflex verdwijnt en u geen pijn voelt.
 2. De oogarts maakt een minuscuul sneetje (2,2 – 3,2 mm) in de rand van uw hoornvlies en verwijdert, indien nodig, de huidige ooglens.
 3. Vervolgens wordt de kunststof lensimplantaat, die opgerold in een injector zit, met uiterste precisie ingebracht en gepositioneerd in het oog.
Lensimplantatie (verdovende druppels)

1.

Lensimplantatie (incisie)

2.

Lensimplantatie (plaatsen lens)

3.

Lensimplantatie is de meest voorkomende operatie in Nederland. De artsen van FYEO Medical hebben meer dan 60.000 lensimplantaties uitgevoerd.

Wanneer lensimplantatie?

Komt u niet in aanmerking om uw ogen te laten laseren, heeft u een leesprobleem of bent u ouder dan 45 jaar? Dan bieden lensimplantaten vaak uitkomst. Bij FYEO Medical hebben we vier verschillende lensimplantaten; ExtraLens, ReplaceLens, Low Vision Lens en ReadonLens implantatie.

ExtraLenzen
ExtraLenzen (ook wel, voorzetlenzen) zijn meestal een perfect alternatief wanneer ooglaseren niet mogelijk of veilig en verantwoord is. Wanneer u een te hoge sterkteafwijking of een te dun hoornvlies heeft raden we een ooglaserbehandeling af. Bij ooglaseren wordt de vorm van het oog gecorrigeerd zodat het licht weer op de juiste manier op het netvlies valt. Bij een te hoge sterkteafwijking moet er te veel weefsel worden weggelaserd. Met een te dun hoornvlies is er te weinig weefsel om weg te laseren. Als er een ExtraLens geplaatst wordt hoeft er geen weefsel weggelaserd te worden.

Meer informatie over ExtraLens implantatie

 


ReplaceLenzen
Een ReplaceLens implantatie (ook wel, vervanglens implantatie) is ideaal wanneer u ouder bent dan 45 jaar en van het ongemak van uw (lees)bril of lenzen af wilt, of wanneer u last hebt van staar. Na het plaatsen van een multifocale implantlens ziet u op meerdere afstanden scherp.

Meer informatie over ReplaceLens implantatie

 


Low Vision Lens
De Low Vision Lens is geschikt voor mensen die een laag gezichtsvermogen hebben door schade aan de macula en hierdoor gebruik moeten maken van een low vision hulpmiddel. Er wordt als het ware een loep (implantlens) in het oog geplaatst. Met deze lens heeft u uw zichthulpmiddel altijd bij u en bent u dus niet meer altijd afhankelijk van uw low vision hulpmiddel.

Meer informatie over Low Vision Lens implantatie

 


ReadonLens
Heeft u last van beginnende leesklachten en is een eerste leesbril noodzakelijk? Bij een Readon lensimplantatie krijgt u een lensimplantaat in slechts één van uw ogen. Dit kan zowel een ReplaceLens als Extralens zijn. U ziet dan weer op alle afstanden scherp.

Meer informatie over ReadonLens implantatie

 


Wat is een lensimplantaat?

Een lensimplantaat is een hoogwaardige heldere kunststof lens die in het oog geplaatst wordt om het zicht te corrigeren. De implantlenzen worden gemaakt van compleet veilig kunststof materiaal en veroorzaken geen ontstekingen in het oog. De geschiedenis van deze lensimplantaten gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Oogarts Harold Ridley bestudeerde de ogen van piloten die tijdens een vuurgevecht cockpitsplinters (perspex) in hun ogen hadden gekregen. Het viel hem op dat er geen ontstekingen of verschijnselen van afstoting ontstaan waren, waar dit bij glas wel het geval was. Hierdoor ontstond het idee om het materiaal te gebruiken om het zicht te corrigeren. In 1949 heeft Harold Ridley voor het eerste een lensimplantaat geplaatst in het oog.

Lensimplantatie voordelen

Naast brilonafhankelijkheid biedt een lensimplantatie meerdere voordelen. Een lensimplantaat corrigeert namelijk alle refractieafwijkingen en is daarnaast mogelijk een alternatief als ooglaseren geen veilige en verantwoorde optie blijkt te zijn. Verder herstelt u zeer snel na een lensimplantatie. Het sneetje waardoor een lensimplantaat geplaatst wordt is slechts 2,2 – 3,2 millimeter groot, waardoor hechtingen niet nodig zijn. Daarnaast heeft de behandeling geen blijvende invloed op de kwaliteit van de traanfilm.

Een aanvullend voordeel bij een ExtraLens, Low Vision Lens of ReadonLens implantatie is dat het proces omkeerbaar is en er niets verandert aan de anatomie van het oog. Het blijft altijd mogelijk om de kunststof lens te laten verwijderen. Een bijkomend voordeel bij een ReplaceLens implantatie is dat de lenzen een leven lang mee gaan en zorgen voor blijvend goed zicht. Daarnaast kan er geen staar meer ontstaan.

Mogelijke nadelen lensimplantie

Eventuele nadelen na een lensimplantatie zijn tijdelijke halo’s, uitstralingen rond een lichtbron, en blauw/paars zicht. Dit komt omdat de hersenen moeten wennen aan het ‘nieuwe’ zicht. Deze verschijnselen verdwijnen na enkele maanden. Het blauwe/paarse zicht komt alleen voor bij een ReplaceLens behandeling. Dit komt omdat er een nieuwe heldere kunststof lens geplaatst wordt in het oog. De natuurlijke ooglens vertroebelt door de jaren heen waardoor kleuren doffer worden. Wanneer er ineens een nieuwe helder kunstlens in het oog geplaatst wordt hebben de hersenen geen tijd gehad om hieraan te wennen. Hierdoor kan u mogelijk het blauwe/paarse zicht ervaren.

Wat kost een lensimplantaat?

De kosten voor lensimplantatie zijn afhankelijk van de methode en het type lensimplantaat. Daarnaast hebben diverse zorgverzekeraars FYEO Medical, na grondige kwaliteitstoetsingen, benoemd tot voorkeurskliniek. Als u verzekerd bent bij een Nederlandse zorgverzekeraar, ongeacht welke, krijgt u bij FYEO Medical bovendien altijd 10% extra korting op een ReplaceLens of ExtraLens implantatie. Hebt u een aanvullende verzekering? Dan bestaat de kans dat u bovenop deze korting nog een extra deel van de behandeling vergoed krijgt.

Behandelingen – prijs per oog
Tarief vanaf*
Vooronderzoek
Gratis
Monofocaal
1995
Multifocaal
2595
Toeslag Catalys
895
Toeslag Torisch
395
Toeslag LRI
Gratis

*Prijs inclusief 10% zorgkorting. Voor iedereen met een Nederlandse zorgverzekering of woonachtig in Nederland of België

Vraag een gratis vooronderzoek aan

Voor een uitgebreid overzicht per behandeling en type implantlenzen verwijzen we u naar de prijzenpagina.

De prijzen zijn inclusief:

 • Uitgebreid vooronderzoek;
 • 5 jaar garantie;
 • Alle controles;
 • Zonnebril, kunsttranen en nachtbril;
 • Een eventueel noodzakelijk aanvullende behandeling;
  PLUS:
 • Gratis tijdelijke bril of lenzen indien nodig (voorafgaand aan het vooronderzoek of behandeling);
 • Gratis hotelovernachting na uw behandeling indien u verder dan 70 kilometer van de kliniek af woont.

Waarom een lensimplantatie bij FYEO Medical

FYEO Medical plaatst de meeste ExtraLenzen en Multifocale implantlenzen (ReplaceLenzen) in Nederland. Verder heeft FYEO Medical enorm kundige en vooruitstrevende artsen. Onze artsen volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en delen ervaringen op (inter)nationale symposia. Daarnaast heeft FYEO Medical door het nauwe contact met fabrikanten en leveranciers de mogelijkheid om nieuwe ontwikkelingen en technologieën als eerste te gebruiken. FYEO Medical staat dan ook bekend als één van de meest innovatieve klinieken van Europa en biedt als enige kliniek in Nederland alle mogelijke brilvervangende behandelingen aan. Hierdoor zijn we in staat altijd het meest veilige en verantwoorde advies aan u te geven.

Verder staan bij FYEO Medical drie belangrijke pijlers centraal: eerlijkheid, comfort en beste resultaat.

Eerlijkheid:
Wij geven een eerlijk advies, ook wanneer een behandeling (nog) niet mogelijk is. Ons doel is niet om zoveel mogelijk mensen te behandelen, ons doel is tevreden cliënten.

Comfort:
Een lensimplantatie kan spannend zijn. Bij FYEO Medical proberen wij tijdens het gehele traject zoveel mogelijk zorg uit handen te nemen. Naast persoonlijke begeleiding uit zich dit bijvoorbeeld in een volledig uitgeruste wachtlounge met onder andere: eten, drinken, televisie en openhaard. En wanneer u moet overnachten, zorgen wij ervoor dat u kosteloos gebruik kunt maken van een hotelkamer in de buurt.

Beste resultaat:
De naam zegt het eigenlijk al: “For Your Eyes Only” (FYEO). Onze behandelingen zijn altijd voor u op maat gemaakt. Niemand is voor ons ‘standaard’. Om hier aan te voldoen hebben we de meest uitgebreide en meest innovatieve apparatuur en techniek in huis. Zo bieden we het beste resultaat.

Ervaringen lensimplantatie

Vele duizenden mensen gingen u voor. Lees hieronder hoe anderen hun lensimplantatie bij FYEO Medical hebben ervaren.

Patrick Lodewijks (Ervaring Lensimplantatie)

Patrick Lodewijks – ReplaceLenzen
Op oudjaarsavond viel voor de zoveelste keer zijn bril kapot. Voor Patrick Lodewijks, keeperstrainer van het Nederlands Elftal, was dit het teken dat hij nu eens serieus werk van moest maken om van dat onding verlost te worden. Tussen de kwalificatie wedstrijden van Oranje en de wedstrijden om de Nations League kon hij precies voldoende ruimte vinden voor een bril vervangende behandeling bij FYEO Medical. Sinds 27 maart 2019 is Patrick volledig brilonafhankelijk. Lees meer

Chris Kerkhoff  – ReplaceLenzen
kwam na zijn opleiding elektrotechniek aan de HTS in Eindhoven terecht bij Philips waar hij zijn hele leven diverse functies vervulde. Toch had hij ook zomaar leraar kunnen worden, want hij doet niets liever dan mensen iets leren. Nog steeds geeft hij zijn kleinkinderen regelmatig bijles in zijn favoriete vakken; wis- en natuurkunde. Als echte familieman is Chris enorm trots op zijn drie zonen. Hoe bijzonder is het dan dat een van je eigen kinderen in staat is om je zicht zodanig te herstellen dat je weer perfect kunt zien zonder hulpmiddelen!
Lees meer

Sunnery James & Ryan Marciano – ExtraLenzen
Jawel, Eersel! Hoewel ze geregeld de hele wereld overvliegen om overvolle zalen op te zwepen met stampende draaisessies, maakten DJ’s Sunnery James en Ryan Marciano graag even een tussenstop bij FYEO Medical in Eersel. Niet om plaatjes te draaien, maar om naar plaatjes te kijken. Beide heren droegen al jaren contactlenzen, maar door het vele vliegen en vertoeven in drukke concertzalen werden deze steeds vaker een stoorzender. Via-via hoorden ze goede verhalen over implantlenzen bij FYEO Medical. Voor hen de ideale oplossing om snel weer scherp te kunnen zien met eigen ogen.
Lees meer

Jan Kluiver – Low Vision Lens
Jan en zijn vrouw Liet hadden samen grootse plannen zodra Jan met de VUT zou gaan. Natuurlijk zou er meer tijd zijn voor de kleinkinderen en voor zijn grote hobby’s ‘lezen en klussen’. Maar daarnaast zouden ze verre reizen gaan maken en gaan genieten van de vele mooie plekken op deze aarde. Bovenaan op het lijstje stond natuurlijk het geboorteland van Jan, Indonesië. Lees meer

Bronnen:
  1. Staar. (2019, 27 augustus). Geraadpleegd op 7 oktober 2019, van https://www.ziekenhuischeck.nl/behandelingen/staar/
  2. Ridley, Harold. (2017, 8 oktober). Geraadpleegd op 7 oktober 2019, van https://www.aao.org/biographies-detail/harold-ridley-md
 • PZP
  CZ
  Nationale Nederlanden
  VGZ
  OHRA
  Univé
  Bewuzt
  Interpolis
  IZA
  Medewerker FYEO Medical
  Goed zien met eigen ogen?
  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een brilvervangende behandeling? Klik op onderstaande button of typ hiernaast uw naam en telefoonnummer. Dan bellen we u zo snel mogelijk terug!
  Afspraak maken
  Teruggebeld worden