Home » Behandelingen » Lensimplantatie » ReadonLens

Geen leesbril meer met een ReadonLens

Met gepaste trots introduceert FYEO Medical als eerste kliniek in Nederland de ReadonLens. De ReadonLens is dé lens waarmee uw leesbril tot het verleden behoort. Met een eenvoudige implantatie wordt een speciale lens in uw niet-dominante oog geplaatst en corrigeert zo het zicht van dichtbij. Al jaren bieden we bij FYEO Medical alle brilvervangende methodes, maar helaas bestond er geen oplossing voor mensen die alleen een leesbril nodig hebben. Speciaal voor die groep mensen heeft FYEO Medical de implanteerbare ReadonLens ontwikkeld. Er wordt slechts één lens geïmplanteerd. De ReadonLens wordt geplaatst in uw niet-dominante oog. De behandeling duurt alles bij elkaar zo’n 15 minuten. Uw oog wordt met druppels verdoofd. De lens zelf is binnen 1 minuut al in het oog geplaatst. Dus zet (misschien wel voor de laatste keer) uw leesbril op, en ontdek of deze implantatie voor u de oplossing zou kunnen zijn!

 1. Waarom heb ik een leesbril nodig?
 2. Is de ReadonLens geschikt voor mij?
 3. Hoe werkt de correctie precies?
 4. Complicaties of neveneffecten
 5. Veelgestelde vragen

Waarom heb ik een leesbril nodig?

Dit is een veel voorkomende vraag bij mensen die de 40-jarige lee ftijd hebben gepasseerd. Sommigen denken dat het komt doordat ze hun ogen z elf verpest hebben. Wees gerust; het is niet ontstaan doordat u als kind te lang hee ft doorgelezen bij het licht van een zwakke zaklamp. Het hoort gewoon bij het natuurlijk verloop van uw gezichtsvermogen; u bent presbyoop geworden.

Presbyopie

Presbyopie is een natuurlijk proces waarbij het zicht van dichtbij wazig wordt. Naarmate de leeftijd vordert, neemt het vermogen om te accommoderen (scherpstellen) langzaam af. Ergens na uw 40ste levensjaar kunt u hiervan de eerste gevolgen ondervinden. U krijgt dan moeite met het lezen van kleine lettertjes, het gebruik van een mobiele telefoon of het werken op de computer. Ook als u nog steeds redelijk goed van dichtbij kunt kijken, kan presbyopie hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken, waardoor lezen en zien minder comfortabel kan worden. Niemand ontkomt aan presbyopie, ook niet wanneer u nog nooit een zichtprobleem heeft gehad. Hoewel het geen ziekte of aandoening is, kan het toch een belangrijke of emotionele gebeurtenis zijn. Het is namelijk een teken van veroudering dat onmogelijk te negeren en moeilijk te verbergen is.

Is de ReadonLens geschikt voor mij?

De ReadonLens is ideaal in de volgende situaties:

 • U bent 45 jaar of ouder en u bent volledig afhankelijk van een leesbril, maar op afstand heeft u geen bril nodig.

Of:

 • U heeft al een staarbehandeling (cataractoperatie) gehad en u ziet weer helder en scherp op afstand, maar voor het lezen heeft u echter altijd nog een bril nodig.

Om te bepalen of uw ogen daadwerkelijk in aanmerking komen voor een ReadonLens implantatie, is een vooronderzoek nodig. Voor het aanpassen van de juiste lens hebben we informatie nodig over bijvoorbeeld uw sterkteafwijking, uw oogdominantie en of u gaat wennen aan de lens. Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de de implantatie is dat er voldoende ruimte ín het oog is. Daarom is het heel belangrijk om te weten wat de maatvoering van uw oog is. Dit checken we met behulp van de VuMAX: Dit speciale echoapparaat brengt de binnenkant van uw oog z eer nauwkeurig in kaart zodat we kunnen zien welke lens in uw oog gaat passen. U krijgt als het ware een lens op maat! In sommige gevallen is de ruimte in het oog echter te beperkt en kunnen we geen implantlens plaatsen. De lens zou dan teveel wrijving gaat veroorzaken, hetgeen de kans op staarvorming vergroot.

Hoe werkt de correctie precies?

Bij een ReadonLens implantatie maken we optimaal gebruik van het principe van oogdominantie.

Wat is oogdominantie

U kijkt met twee ogen, maar toch ziet u maar één beeld. Dit komt omdat uw hersenen van de informatie uit twee ogen één beeld maken. Toch werkt uw linkeroog niet hetzelfde als uw rechteroog. Net zoals er links- of rechtshandigheid bestaat, is dat ook zo bij ogen. Dat noemen we oogdominantie. Vrijwel iedereen heeft een dominant oog. Bij ongeveer 66 procent van de bevolking is het rechteroog dominant. U heeft er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan, maar als u met twee ogen naar iets kijkt, kunt u maar met één oog details zien; met uw dominante oog. U gebruikt uw dominante oog zonder er bij na te denken. Een Readon lensimplantatie is gebaseerd op een zichtsysteem waarbij het ene oog optimaal veraf kijkt en wat minder goed dichtbij, en het andere oog juist de afstand van dichtbij weer goed in beeld heeft. Omdat het zicht voor veraf al scherp is, laten we het dominante oog het werk doen zoals u altijd al gewend was. We plaatsen alleen in het niet-dominante oog een zeer geavanceerd lensje waardoor u met dit oog weer goed kunt lezen. Er hoeft dus maar één lens geplaatst te worden. Weten wat uw dominante oog is? vraag direct een gratis brochure aan.

Complicaties of neveneffecten

Zoals bij elke medische ingreep bestaat ook bij een ReadonLens implantatie de kans op een complicatie of neveneffect. De statistieken wijzen echter uit dat bij FYEO Medical 99% van de lensimplantaties zonder enige complicatie verloopt. Verder is het goed om te weten dat de meeste neveneffecten door middel van juiste nazorg prima te verhelpen zijn. Onze oogarts of optometrist kan in een gesprek de voor u mogelijke risico’s duidelijk maken. De kans op een complicatie of neveneffect is dus zeer minimaal. Wat de mogelijke complicaties per behandeling zijn vindt u hier.

Veelgestelde vragen

Moet ik wennen aan de ReadonLens?
Heb ik nooit meer een bril nodig na een ReadonLens implantatie?
 • PZP
  CZ
  Nationale Nederlanden
  VGZ
  OHRA
  Univé
  Bewuzt
  Interpolis
  IZA
  Medewerker FYEO Medical
  Goed zien met eigen ogen?
  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een brilvervangende behandeling? Klik op onderstaande button of typ hiernaast uw naam en telefoonnummer. Dan bellen we u zo snel mogelijk terug!
  Afspraak maken
  Teruggebeld worden

Beoordeling door klanten: 9.2​/10 ­ 55 beoordelingen