Oorcorrectie

Home » Cosmetische behandelingen » Oorcorrectie
Oorcorrectie
Afstaande oren of ‘flaporen’ ontstaan door een aangeboren afwijking van het kraakbeenskelet in de oorschelp en komt bij ongeveer 1 op de 20 mensen voor. In principe functioneren de oren precies zoals ‘normale’ oren, maar toch kan een abnormale stand van de oren als storend worden ervaren. Afstaande oren zijn erg goed zichtbaar en over het algemeen vindt men het geen schoonheidsideaal. Het kan zorgen voor onzekerheid en daardoor sociale of psychische problemen veroorzaken. Veel mensen voelen zich daarom prettiger wanneer de oren dichter tegen het hoofd aan liggen. Wanneer dit van nature niet het geval is, kan een oorcorrectie een goede en relatief eenvoudige oplossing zijn.

De behandeling

Bij een oorcorrectie, ook wel flapoorcorrectie of otoplastiek genoemd, worden de oorschelpen rechtgezet. De plastisch chirurg maakt de gewenste vorm in het oor door het kraakbeen gedeeltelijk in te snijden, om te buigen en vast te hechten. Eerst wordt een sneetje gemaakt aan de achterkant van het oor. Indien nodig wordt een teveel aan kraakbeen verwijderd. Het stukje huid dat aan de achterkant van het oor overblijft als het oor dichter tegen het hoofd aankomt, wordt verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de stand van de oorlel gecorrigeerd of de oorlel verkleind. De wond wordt aan het eind van de behandeling gehecht. De hechtingen die hierbij gebruikt worden, zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. De behandeling duurt ongeveer een uur en vindt plaats onder lokale verdoving, waardoor u ook de zelfde dag weer naar huis kunt.

Oorcorrectie bij FYEO Medical

Wanneer u overweegt een oorcorrectie te laten uitvoeren, maakt u altijd eerst een afspraak voor een vrijblijvend consult. Tijdens het consult bespreekt u samen met onze plastisch chirurg alles wat met de behandeling te maken heeft. Daarnaast bekijkt de plastisch chirurg wat mogelijk is en of uw verwachtingen haalbaar zijn. Het resultaat van de behandeling hangt nauw samen met de deskundigheid van de arts. Bij FYEO Medical werken we daarom uitsluitend met ervaren specialisten.

De plastisch chirurg

Uw behandelend arts is drs. Wilfred Kolkman. Hij studeerde geneeskunde in Nijmegen en behaalde zijn titel plastisch chirurg in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Al sinds 1998 werkt hij als plastisch chirurg in het Amphia ziekenhuis in Breda. Drs. Kolkman is gespecialiseerd in de cosmetische plastische chirurgie van het aangezicht. Naast oorcorrecties voert hij bij FYEO Medical ook ooglidcorrecties en behandelingen met injectables uit.

Voor wie is de behandeling geschikt?

Bij FYEO Medical voeren wij een oorcorrectie uitsluitend uit bij mensen vanaf 18 jaar. In principe kan een correctie bij iedereen worden uitgevoerd wanneer er sprake is van afstaande oren.

De stand van uw oren zal duidelijk verbeteren en de oren komen in een meer natuurlijke stand te staan. Verwacht echter geen volledig ‘perfecte’ oren. Een volledige symmetrie is vrijwel onmogelijk. De operatie laat een onopvallend litteken achter uw oor na.

Na de operatie

De eerste week na de behandeling is het belangrijk zo veel mogelijk te rusten. Vermijd zware lichamelijke inspanning en vooroverbuigen in het bijzonder. Om de oren in de nieuwe stand te laten genezen, draagt u de eerste 5 dagen een verband dat lijkt op een tulband.  Pas wanneer dit verband is verwijderd mag u weer douchen en uw haren wassen. Ter bescherming van uw oren draagt u nog gedurende ongeveer 3 weken ‘s nachts een haarband. De eerste 4 weken na de operatie is het af te raden om sport te beoefenen waarbij het oor geraakt kan worden.

Risico’s en bijwerkingen

Net als elke chirurgische ingreep is er bij een oorcorrectie een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding of een infectie. De meeste pijn ervaren mensen direct na de behandeling; hiervoor krijgt u pijnstilling voorschreven. Er is een zeer kleine kans dat de gevoeligheid bij aanraking van de oren of de zwelling achter het oor langer aanhoudt. In uitzonderlijke gevallen komt het voor dat het oor terugklapt.

Vrijblijvend cosmetisch consult?

 • PZP
  CZ
  Nationale Nederlanden
  VGZ
  OHRA
  Univé
  Bewuzt
  Interpolis
  IZA
  Medewerker FYEO Medical
  Direct een frisse blik?
  Wilt u een afspraak maken of meer informatie over een brilvervangende of cosmetische behandeling? Klik op onderstaande button of typ hiernaast uw naam en telefoonnummer. Dan bellen we u zo snel mogelijk terug!
  Afspraak maken
  Teruggebeld worden