De Low Vision Lens heeft mijn leven verbeterd - FYEO Medical
De Low Vision Lens heeft mijn leven verbeterd

De Low Vision Lens heeft mijn leven verbeterd

Cliënt-LowVisionLensJan en zijn vrouw Liet hadden samen grootse plannen zodra Jan met de VUT zou gaan. Natuurlijk zou er meer tijd zijn voor de kleinkinderen en voor zijn grote hobby’s ‘lezen en klussen’. Maar daarnaast zouden ze verre reizen gaan maken en gaan genieten van de vele mooie plekken op deze aarde. Bovenaan op het lijstje stond natuurlijk het geboorteland van Jan, Indonesië.

Als personeelschef bij de NV Nederlandse Gasunie maakte Jan vele kilometers tussen de verschillende locaties. Maar rond zijn 60e ontstond er een dikke witte vlek midden in zijn rechteroog. Onderzoek in het ziekenhuis volgde en de conclusie was, Macula Degeneratie. Jan zou langzaam het zicht in het rechteroog verliezen. “In eerste instantie merkte ik nauwelijks dat het rechteroog niet naar behoren functioneerde. Het linkeroog was zo goed!”, vertelt Jan. “Maar 3 jaar later werd ook het linkeroog aangetast…”

De reizen hebben ze toch nog gemaakt. Maar helaas moest hij de omgeving door de ogen van zijn vrouw bekijken. “Soms zei ze in haar enthousiasme ‘kijk daar’. Maar ik zag inmiddels te weinig om nog echt iets te kunnen bewonderen.” Maar ook thuis werd zijn wereld steeds kleiner. “Het allerergst vond ik het dat ik mijn kleinkinderen nooit heb kunnen voorlezen. Daar zag ik zo naar uit.” Zelf lezen werd ook steeds moeilijker. Zelfs met hulpmiddelen als een leesliniaal en leesloep werd het lezen langzaam maar zeker onmogelijk. Jan moest zijn toevlucht zoeken in de luisterboeken. “Op die manier kon ik mezelf ook op de hoogte houden met betrekking tot nieuwe ontwikkelingen. Zo hoorde ik voor het eerst over de Low Vision Lens.”

“Ik moest hier eerst goed over nadenken. Heeft het nog wel zin op mijn leeftijd? Ik ben inmiddels 88 jaar. Enkele jaren geleden is mijn vrouw overleden maar ik woon nog zelfstandig. Er was één gedachte die maar in mijn hoofd bleef rondspoken: ‘Stel dat het mijn leven toch iets zou verbeteren? Moet ik die kans dan niet gewoon nemen?” Samen met zijn schoondochter bezocht hij Dr. Kerkhoff bij FYEO Medical in Eersel. “Ik kreeg een uitgebreid vooronderzoek met veel uitleg. Er werd ook meteen gezegd ‘je moet er geen wonderen van verwachten. Maar het kan je dagelijkse bezigheden wel degelijk gemakkelijker maken’. Het was een heel eerlijk verhaal. Dr. Kerkhoff gaf mij het vertrouwen dat het medisch gezien mogelijk was en dat het zelfs zo zou kunnen zijn dat ik weer zou kunnen lezen zonder hulpmiddelen!

Jan kreeg een bril en een oefenboekje mee naar huis waarmee hij kon beoordelen hoe het zicht zou zijn na de behandeling. “Ik ben meteen gaan oefenen met het liederenboek van de kerk. Ik merkte dat ik met die bril op al kleinere letters kon lezen en mijn handen vrij had om de pagina’s om te slaan. Wat mij ook erg geruststelde was de wetenschap dat het een omkeerbare behandeling was. Ik liep dus eigenlijk geen enkel risico. Ik besloot ervoor te gaan!”

Een maand later werd er door Dr. Kerkhoff een Low Vision Lens geplaatst in het linkeroog. De behandeling stelde niet veel voor. En ook het herstel ging snel. Met behulp van de buurtzorg werd er volgens een schema gedruppeld. “Ineens had ik 4 maal per dag weer gezellig een vrouw over de vloer”, grapt Jan. “Maar zonder gekheid…mijn leven is door mijn nieuwe zicht echt verbeterd. Dagelijkse dingen zoals de magnetron instellen, de wasmachine bedienen en lezen zonder loep zijn weer gewoon mogelijk. En, met heel goed licht, kan ik zelfs de secondewijzer op mijn horloge weer zien lopen!”


Wilt u weten of FYEO Medical iets voor u kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis vooronderzoek. U kunt natuurlijk ook bellen met: 0497-360860.

Gratis vooronderzoek?