Leon van der Zanden | FYEO Medical
Leon van der Zanden ging voor ooglaseren bij FYEO Medical

Leon van der Zanden ging voor ooglaseren bij FYEO Medical

Maskers af

Leon van der Zanden (38) is cabaretier, presentator en coach. Met zijn laatste show Supergewoon vulde hij afgelopen jaar vele theaterzalen. Daarnaast gebruikt hij zijn talenten om anderen te helpen tijdens diverse masterclasses. Zijn grootste passie is om mensen te raken door écht contact te maken. Ogen zijn daar natuurlijk een essentiële schakel bij. Alleen lieten die van Leon hem nog wel eens in de steek…

“Ik droeg vanaf mijn twaalfde een bril en pas veel later contactlenzen, maar mijn zicht was nooit stabiel. Het leek vaak alsof ik wel zes verschillende sterktes op één dag had; soms superscherp en dan weer draaierig of vaag. Ik was daar aan gewend, dat hoorde bij mij. Tot ik er op gegeven moment genoeg van had. Ik liep altijd met zo’n extra tasje vol ‘ogenspullen’ rond; bril, extra lenzen, lenzenvloeistof, poetsdoekjes enzovoort. Daar wilde ik gewoon niet meer mee bezig zijn. Dankzij diverse goede tips op Facebook kwam ik terecht bij FYEO Medical.

Leon was in eerste instantie lichtelijk argwanend toen hij over de drempel stapte van oogkliniek FYEO Medical; al die medewerkers in zo’n mooi, wit pakje die zo aardig glimlachen.

Die je thee, een koekje en zelfs een krentenbol komen brengen. Het leek wel een soort futuristische film. Gelukkig bleek al snel hoe kundig iedereen was en voelde het veilig en vertrouwd.

“Ik had meteen een heel goed gevoel bij Drs. Leyssens die mijn behandeling zou gaan doen. Helaas vertelde ze me dat ik door een littekentje op mijn linkeroog niet in aanmerking zou komen voor de ‘fijnere’ ooglasertechnieken zoals IntraLasik  of Smile. Het werd uiteindelijk een Lasek behandeling. Ook een goede methode, maar hierbij kreeg ik de waarschuwing dat het herstel toch zeker drie dagen onaangenaam zou zijn.”

Superzielig

“Ik had mezelf dus voorbereid op héél veel pijn. En eerlijk; ik heb ook wel drie zware dagen gehad. De eerste twee dagen kon ik mijn ogen nauwelijks openen, want dan begonnen ze enorm te tranen. Zoals een echte vent was ik dus superzielig en liet ik mijn liefje de hele dag lopen voor kopjes thee en boterhammen. De vierde dag was de pijn eigenlijk als bij toverslag verdwenen, maar omdat die verwennerij me wel goed beviel heb ik nog een extra dagje pijn gefaket. En daar trapte mijn vriendin gelukkig in.”

Twilight Zone

“De dagen dat ik nauwelijks mijn ogen open kon doen, leken overigens wel een soort rare trip waarin in superveel droomde. Alsof ik in een Twilight Zone zat. Die inspiratie was natuurlijk voor mij heel bruikbaar en ik heb urenlang met een vriend in bed liggen bellen om er met hem over te sparren. Daar zijn hele leuke dingen uit gekomen. Ik heb het ongemak dus ook kunnen omzetten naar iets positiefs.”

“Nu, een maandje later, zie ik supergoed. Mijn zicht staat nog maar in één stand: scherp. Toch moest ik even wennen aan een leven zonder bril of lenzen. Voorheen zette ik weleens expres een bril op als ik indruk wilde maken op bijvoorbeeld academici. En juist mét lenzen voelde ik me eerst veiliger op het podium. Door de lampen en de rook werd mijn zicht namelijk altijd wat wazig en dat gaf me een soort extra beschermlaagje. Dat voelde lekker veilig. Nu zie ik mijn publiek juist altijd heel duidelijk maar merk ik dat ik het laagje niet meer mis. Het is mooi om er achter te komen dat die kwetsbaarheid niet erg is, dat ik die maskers niet meer nodig heb.”

Summary
Name
Leon van der Zanden