Wist jij dit al over blauwe ogen? | FYEO Medical
Wist jij dit al over blauwe ogen?

Alle mensen met blauwe ogen hebben één ding met elkaar gemeen…
…en dat is dat ze familie van elkaar zijn. Dat wil dus zeggen: Iedereen op deze wereld met blauwe ogen stamt af van één Europeaan die zo’n 6.000 tot 10.000 jaar geleden leefde. Hij ontwikkelde voor het eerst een specifieke mutatie wat er voor heeft gezorgd dat er nu zo’n 150 miljoen mensen (2,2% van de wereldbevolking) met blauwe irissen rondlopen

Bruine ogen
Waarom dit zo bijzonder is? Omdat alle mensen op aarde oorspronkelijk bruine ogen hadden. De tint van de bruine ogen kon echter nog wel verschillen door het gen OCA2 die de hoeveelheid van het bruine pigment regelde. Maar hoe kan het dan dat er nu mensen met blauwe ogen rondlopen? Dat vroegen wetenschappers zich ook af, waarna ze jarenlang zochten naar de oorspronkelijke bron van blauwe ogen, echter zonder succes.

Maar onlangs is er een mutatie van een vergelijkbaar gen genaamd HERC2 ontdekt waar de oorzaak van de blauwe ogen ligt. Hierdoor wordt het gen OCA2, dat voor bruin pigment zorgt, uitgeschakeld. Er wordt aangenomen dat dit voor het eerst voorkwam toen men begon te emigreren van Afrika naar Europa, wat betekent dat elk persoon met blauwe ogen van één Europeaan afstamt.

Het feit dat ieder persoon met blauwe ogen dezelfde mutatie heeft, is een overduidelijk bewijs voor deze theorie, al blijft de identiteit van die specifieke persoon nog altijd een mysterie. De eerste blauwgekleurde ogen werden ontdekt bij een 7000-jaar oud skelet, dat in Noord-Spanje werd ontdekt. Uiteraard waren de ogen allang vergaan, maar genetisch onderzoek wees uit dat ze blauw zouden zijn geweest.

Gratis vooronderzoek
Bent u benieuwd of u in aanmerking komt voor een brilvervangende behandeling? Vraag nu een GRATIS vooronderzoek aan.

Bron: froot.nl & iflscience.com