Is wortelen eten goed voor je ogen? | FYEO Medical
Wortel goed voor je ogen?

Is het eten van wortelen goed voor mijn ogen?

We hebben het allemaal wel ooit iemand horen vertellen: “wortelen zijn goed voor je ogen. Ik heb namelijk nog nooit een konijn met een brilletje gezien”. Maar is het eten van wortelen echt goed voor je ogen? Uit eigen onderzoek blijkt dat 59% van de mensen denkt dat het een fabel is. Zij hebben echter geen gelijk, want het is een feit. Het eten van wortelen is zeker goed voor je ogen.

De associatie tussen wortelen en goed zicht, met name nachtzicht, is ontstaan tijdens de tweede wereldoorlog. De Britse Royal Air Force publiceerde een verhaal waarin werd gezegd dat de ervaren jachtpiloot John ‘Cats Eyes’ Cunningham zijn uitstekende zicht te danken had aan zijn vaste wortelendieet.

Hoe werkt het?
Om goed te kunnen zien, valt er licht je oog binnen, wat vervolgens achter in je oog op het netvlies terecht komt. Het netvlies stuurt dit door naar de hersenen, waar het licht wordt omgezet in beeld. Het is dus erg belangrijk dat het netvlies in goede conditie blijft. De oranje kleur van wortelen wordt veroorzaakt door de hoeveelheid bètacaroteen die er in zit. In het lichaam wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A, wat goed is voor de kwaliteit van het netvlies. Zodoende kunnen wortelen bijdragen aan de kwaliteit van het zicht.

Tegenwoordig bestaan ook gele wortelen. In gele wortelen zit ook bètacaroteen, maar de gele wortel is voornamelijk een rijke bron aan luteïne. Luteïne is bewezen effectief in het voorkomen of verminderen van macula degeneratie. Dit is een aandoening waarbij het centrale zicht geleidelijk vermindert door slijtage van het netvlies. Diëten rijk aan luteïne worden daarom vaak geadviseerd bij doelgroepen met een verhoogd risico op het krijgen van een dergelijke aandoening.

Het eten van wortelen zal er overigens niet voor zorgen dat je geen kans hebt op oogziekten. Wortelen zijn goed voor je ogen, maar verrichten geen wonderen. Het is dan ook niet zo dat je nooit een bril hoeft te dragen als je voldoende wortelen eet, helaas.

 

Wat is nog meer goed voor je ogen?
Naast het eten van wortelen kun je meer dingen doen om de gezondheid van het oog te bevorderen:

  • Behalve wortelen bestaat er natuurlijk meer voedsel met een oranje kleur. Ook deze voedingsmiddelen bevatten bètacaroteen, wat bijdraagt aan de gezondheid van het netvlies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: zoete aardappel, mango, pompoen, abrikozen en mandarijnen.
  • Het is ook goed voor uw ogen om deze te beschermen tegen de zon. Kies daarom voor een zonnebril die uw ogen beschermt tegen UVa en UVb stralen.
  • Beperk schermtijd en blauw licht. Langere tijd naar een beeldscherm kijken (zoals telefoon, televisie of computer) kan vermoeide ogen veroorzaken. Indien mogelijk is het verstandig om het apparaat op nachtmodus te zetten en zorg dat u voldoende pauze neemt.
  • Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken ook een verhoogd risico lopen op het krijgen van verminderd zicht. Niet roken is daarom ook goed voor de ogen.
  • Daarnaast is natuurlijk gevarieerd eten ook goed voor uw gezondheid. Eet voldoende groenten en fruit volgens de schijf van vijf, dan krijgt u voldoende vitamine binnen.

Benieuwd hoe je wel van je bril of lenzen af komt? Vraag dan direct een gratis en geheel vrijblijvend vooronderzoek aan.